Placuszki bananowo-szpinakowe



Moja propozycja to pyszne i zdrowe placuszki z banana i szpinaku. Doskonale sprawdzają się na śniadanie, czy podwieczorek. Moja 4-latka pochłonęła 4 placuszki.  Wykonanie jest łatwe i bardzo szybkie. Placuszki nie przywieraja do patelni mimo bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.


Skladniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 garści szpinaku "baby"
- 2 łyżki mąki pszennej


Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wyrzuciłam wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Zblendowalam na gładką masę. Na koniec dodałam 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Ilość mąki można modyfikować w zależności od konsystencji. Gdy wyjdzie zbyt rzadka można dodać nieco więcej. Konsystencja może się różnić że względu na wielkość banana, wielkość jajka czy konsystencję jogurtu.

Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepiej posmarować patelnię olejem przy pomocy ręcznika papierowego.

Podawać z odrobiną miodu lub posypane cukrem pudrem.

Polecam!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Osobowość typu skaner czyli gdy łapiesz kilka srok za ogon

Milky way czyli malowanie na mleku