Prosty torcik jaglany
Ciasta z kaszy jaglanej to ostatnio hit. Można znaleźć wiele przepisów mniej, czy bardziej skomplikowanych. Ja lubię gdy tego typu kaszowe słodycze można wykonać z prostych i łatwo dostepnych składników, a zwłaszcza takich, które zazwyczaj mam w domu. I w ten sposób powstał torcik jaglany.
Składniki:
- biszkopty lub herbatniki na spód
- mleko
- 200 g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- cukier lub miód według uznania
- 3-4 łyżeczki dżemu lub powidła ( można pominąć)
Wykonanie:
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, aby kasza została przykryta ok. 2 cm ponad poziom. Zagotowujemy po czym odlewamy wodę, płuczemy kaszę 2-3 razy pod bieżącą wodą. Ja to robię na zasadzie "zlania cieczy znad osadu" czyli odlewam wodę znad kaszy, znów dolewam tym razem zimnej, odlewam i tak kilka razy aż woda przesatnie być metna. W ten sposób pozbywamy sie goryczki. Do wyplukanej kaszy wlewam mleko. I tu mam problem bo ja zwykle robię to " na oko". Wydaje mi się, że ok 1.5 szklanki. Kaszę gotujemy z dodatkiem cukru lub miodu na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
W tym czasie w tortownicy układam biszkopty.
Gdy kasza bedzie już miękka dzielę ja na dwie części. Jedną blenduje z dodatkiem gorzkiej czekolady. Drugą z dodatkiem miodu/cukru jeżeli wydaje się mało słodka. Można też zblendowac z mocno dojrzałym bananem ( maks 1 mala sztuka aby nie rozrzedzic masy). Na biszkopty wlewamy najpierw masę czekoladową, nastepnie kładziemy kilka kleksow dżemu/powidła i wylewamy masę jasną. Zdobimy tartą czekoladą lub ozdobami do tortu.
Uwaga jeśli masa jest zbyt gęsta i ciężko się blenduje można rozrzedzic nieco poprzez dolanie mleka. Gdy odwrotnie mozna dosypać mielone siemie lniane.
Torcik pyszny, zdrowy i prosty :-)
Komentarze
Prześlij komentarz